10 αποτελεσματικοί τρόποι να μειώσεις τη σπατάλη νερού στην κουζίνα

Η Ελλάδα συγκαταλέγεται στις 33 χώρες του πλανήτη, οι οποίες είναι πολύ πιθανό μέχρι το 2040 να βρεθούν αντιμέτωπες με εντονότατο πρόβλημα έλλειψης νερού, το οποίο θα οδηγήσει σε ακραία φαινόμενα ξηρασίας και ερημοποίησης1 . Αυτό είναι ένα από τα νούμερα που θα διαβάσει μεταξύ άλλων στο άρθρο “Ενέργεια & Νερό” που στο GREEN ΚΟΥΚΜΠΟΥΚ και τα οποία μοιραστήκαμε ώστε να τονίσουμε το μέγεθος της κλιματικής κρίσης που αντιμετωπίζει ο πλανήτης μας αλλά και το πόσο σημαντικό είναι να κάνουμε κάτι για αυτό.

Το νερό είναι από τα πιο σημαντικά αγαθά και δυστυχώς στην Ελλάδα δεν φαίνεται να το εκτιμάμε αρκετά, αφού σύμφωνα με την WFF Hellas, έχουμε το 2ο μεγαλύτερο κατά κεφαλήν αποτύπωμα κατανάλωσης νερού στον κόσμο. Οι Έλληνες χρειαζόμαστε σχεδόν τρεις πλανήτες, για να διατηρήσουμε τον τρόπο ζωής μας. Αυτό πρέπει άμεσα να αλλάξει.

Γι’αυτό αποφασίσαμε, παρέα με τις νέες ταμπλέτες πλυντηρίου πιάτων CIF All-in-1, – πιστοποιημένες με EcoLabel & με 70% συστατικά φυτικής προέλευσης-, να μοιραστούμε 10 ρεαλιστικές αλλαγές που μπορείς να κάνεις στην κουζίνα σου, αλλαγές που έχουμε εφαρμόσει κι εμείς στην δική μας και γνωρίζουμε ότι είναι απόλυτα εφαρμόσιμες, ώστε να σπαταλάς αρκετά λιγότερο νερό, να προστατεύσεις τους φυσικούς πόρους του πλανήτη και ταυτόχρονα το μέλλον μας.

1. Πλύνε τα λαχανικά χωρίς να σπαταλήσεις νερό. Αντί να τα πλύνεις κάτω από τρεχούμενο νερό γέμισε ένα μπολ ή μία λεκάνη και ξέπλυνε τα εκεί. Στη συνέχεια πότισε με αυτό το νερό τις γλάστρες σου ή ακόμα και τον κήπο της πολυκατοικίας σου ή τα δέντρα της γειτονιάς σου. Το ίδιο ισχύει φυσικά και για το νερό που μουλιάσαμε όσπρια ή βράσαμε κάτι, αρκεί όμως να μην έχουμε βάλει αλάτι. 

2. Μην ξεπαγώνεις τρόφιμα κάτω από τρεχούμενο νερό γιατί εκτός από την μεγάλη σπατάλη νερού, υπάρχει κίνδυνος ανάπτυξης βακτηρίων. Ξεπάγωσε σταδιακά από την προηγούμενη, στο ψυγείο.

3. Αντί για βραστά λαχανικά, προτίμησε να τα τα μαγειρέψεις στον ατμό ακόμα και χωρίς ατμομάγειρα. Βάλε 1-2 δάχτυλα νερό στη βάση κατσαρόλας, στερέωσε ένα σουρωτήρι με τα λαχανικά, κλείσε το καπάκι και άτμισε τα μέχρι να μαλακώσουν. Αν δεν αλατίσεις το νερό, πότισε τα φυτά σου. Αν ωστόσο τα βράσεις σε πολύ νερό, φύλαξε το και χρησιμοποίησε το σαν ζωμό για να βράσεις ρύζι, ζυμαρικά κλπ.

4. Σε ό,τι αφορά το πλύσιμο των πιάτων, το πλύσιμο στο πλυντήριο εξοικονομεί έως και 5 φορές περισσότερο νερό από το πλύσιμο στο χέρι ενώ ταυτόχρονα μειώνει την κατανάλωση ενέργειας κατά 2,5 φορές. Προτίμησε τον οικολογικό κύκλο (ECO) που είναι ένας συνδυασμός ρυθμίσεων για τη μείωση της κατανάλωσης ενέργειας και νερού του πλυντηρίου μέσω θερμοκρασίας, χρόνου και νερού, άρα και ο πιο οικολογικός τρόπος να πλύνεις τα πιάτα σου.

Easy Green

#EasyGreen Tip

Οι ταμπλέτες CIF All-in-1, λειτουργούν άψογα στον οικολογικό κύκλο (ECO) ή ακόμα και σε σύντομα προγράμματα, απομακρύνουν τους σκληρούς λεκέδες και εξασφαλίζουν λαμπερά και καθαρά πιάτα ενώ συμβάλλουν παράλληλα στη μείωση της κατανάλωσης νερού και εξοικονόμηση ενέργειας!

5. Βάλε το πλυντήριο σε λειτουργία μόνο όταν έχει γεμίσει τελείως, πρόσεξε όμως να μην το υπερφορτώσεις και φρόντισε να τοποθετήσεις τα σκεύη έτσι ώστε να τα φτάνει το νερό από τους βραχίονες ψεκασμού και να πλυθούν σωστά, για να μην χρειαστεί να τα ξαναπλύνεις. Φρόντισε να καθαρίζεις συχνά το φίλτρο του πλυντηρίου και να γεμίζεις με άλατα το ειδικό δοχείο. Όσο καλύτερα συντηρείται η συσκευή τόσο καλύτερα αποδίδει.

6. Καθάρισε τα πιάτα πετώντας ή κομποστοποιώντας τα υπολείμματα φαγητού αλλά μην δαπανάς νερό για να τα ξεπλύνεις! Χρησιμοποιώντας τις ταμπλέτες CIF All-in-1 δεν χρειάζεται να καθαρίσεις τα πιάτα πριν την πλύση, αφού απομακρύνουν τους σκληρούς λεκέδες και εξασφαλίζουν λαμπερά και καθαρά πιάτα σε κάθε πλύση.

7. Ακόμα και μία γουλιά νερό είναι πολύτιμη γι’αυτό μην αδειάζεις τα μισοάδεια ποτήρια και μπουκάλια με νερό στο νεροχύτη. Πότισε τα λουλούδια σου, γέμισε τη μηχανή του καφέ για την επόμενη φορά που θα τη χρησιμοποιήσεις και βάλε το νερό που περισσεύει στο μπολάκι του κατοικιδίου σου.

8. Αν θες κρύο νερό, μην αφήνεις τη βρύση να τρέχει για ώρα. Γέμισε μερικά γυάλινα, επαναχρησιμοποιούμενα μπουκάλια με νερό και έχε τα πάντα στο ψυγείο. 

9. Aν αντίστοιχα θες ζεστό ή καυτό νερό, μην αφήσεις την βρύση να τρέχει, βάλε απλά μία κατσαρόλα από κάτω και μάζεψε το νερό για βρασίματα, ποτίσματα και άλλες χρήσεις στην κουζίνα σου.

10.Έλεγξε την βρύση και το πληντύριο πιάτων και κάλεσε άμεσα υδραυλικό αν αντιληφθείς κάποια διαρροή. Βάλε ένα ειδικό ακροφύσιο στην βρύση για μεγαλύτερο έλεγχο και σημαντική μείωση της κατανάλωσης νερού.

1 WRI, Ranking the World’s Most Water-Stressed Countries in 2040, August 26, 2015

Οι ταμπλέτες πλυντηρίου CIF δεν έχουν δοκιμαστεί σε ζώα, όπως και κανένα προϊόν Οικιακής Φροντίδας (απορρυπαντικά & καθαριστικά) της Unilever στην Ευρωπαϊκή Ένωση για πάνω από 2 δεκαετίες. Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη θέση της εταιρίας ως προς τις δοκιμές σε ζώα επισκεφθείτε το Unilever’s position on alternative approaches to animal testing.

Θέλουμε την γνώμη σας!

Διάβασε επίσης

Designed by Michael Meimaroglou Creative Studio | Developed by