Γευστικά ταξίδια στις Κυκλάδες μέσα απο 4 βιβλία

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Μακάρι να μπορούσαμε να ταξιδεύουμε σε κάθε τόπο, σε κάθε χωριό, σε κάθε νησί της Ελλάδας όλες τις μέρες του χρόνου. Να βλέπουμε όμορφα τοπία, να γνωρίζουμε ωραίους ανθρώπους που ζουν μακριά από τις μεγαλουπόλεις, να τρώμε και να πίνουμε μαζί τους, μιλώντας για το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον. Να ετοιμάζουμε βαλίτσες, να παίρνουμε ένα καράβι, να αφήνουμε πίσω μας το πολύβουο λιμάνι και ν’ αγναντεύουμε το πέλαγος.

Αυτή τη φορά ονειρευόμαστε τα νησιά των Κυκλάδων, το στέμμα του Αιγαίου, όπως πολλοί τα αποκαλούν. Μαγευτικές παραλίες, άφθονο φώς, άγρια, βραχώδη τοπία, ιδιαίτερη αρχιτεκτονική αλλά και υπέροχη -υπέροχη!- κουζίνα. Όλα τα νησιά -μικρά και μεγάλα- μοιράζονται κοινά υλικά της γής και του νερού, όμως κάθε νησί με την ξεχωριστή ιστορία, τα έθιμα, τις παραδόσεις και την παραγωγή τοπικών προϊόντων του, έχει διαμορφώσει μια δική του κουζίνα, μοναδική για τον κάτοικο και τον επισκέπτη. Μέχρι την επόμενη φορά που θα ταξιδέψουμε εκεί, θα μας ανοίγουν την όρεξη τρία ξεχωριστά βιβλία που γνωρίσαμε στη νέα γαστρονομική γιορτή Syros GrEATings της Σύρου και στο Φεστιβάλ Κυκλαδικής Γαστρονομίας “Νίκος Τσελεμεντές” της Σίφνου.

Του ανέμου και της αρμύρας

Νανά Δαρειώτη, Θάλεια Τσιχλάκη, Α. Ν. Ανδρουλιδάκης

Οι μεγάλες κυρίες της γαστρονομίας Νανά Δαρειώτη και Θάλεια Τσιχλάκη, παρέα με τον Ανδρέα Ανδρουλιδάκη, ειδήμονα του κρασιού και της καλοφαγίας, ένωσαν τις δυνάμεις τους και δημιούργησαν ένα σπουδαίο τόμο -ωδή- στην Κυκλαδίτικη γαστρονομία. Με το βιβλίο τους, Του ανέμου και της αρμύρας, μας προσφέρουν μια οργανωμένη συλλογή πληροφοριών για τα τοπικά προϊόντα και τις παραδόσεις και των εικοσιτεσσάρων νησιών των Κυκλάδων, μαζί με χαρακτηριστικές συνταγές του κάθε τόπου ξεχωριστά. Ένα «Μανιφέστο Κυκλαδίτικης Κουζίνας» που μας ανοίγει την όρεξη για τα άφθονα διαφορετικά τυριά και αλλαντικά των Κυκλάδων, τα βότανα, τα άγρια χόρτα, τα ψάρια και τα θαλασσινά, το λάδι, το μέλι και τόσα άλλα παραδοσιακά προϊόντα της γής και της θάλασσας. Μέσα από όμορφες εικόνες, χιλιοδοκιμασμένες τοπικές συνταγές -που ανυπομονούμε να γευτούμε- και αμέτρητες πολύτιμες πληροφορίες, το Του ανέμου και της αρμύρας κάνει την κουζίνα μας «ένα καράβι που ταξιδεύει».

Γεύσεις Συριανού Σπιτιού

Κώστας Πρέκας

Με τις Γεύσεις Συριανού Σπιτιού ο Κώστας Πρέκας, του ομώνυμου καταστήματος παραδοσιακών προϊόντων στην καρδιά της Ερμούπολης, κατέγραψε με μεράκι τα χαρακτηριστικά προϊόντα της όμορφης Σύρου –τα λουκούμια, τις χαλβαδόπιτες, το πιοτό βύσσινο της Γιαγιάς, το μέλι, το τυρί Σαν Μιχάλη και τόσα άλλα- κι έπειτα συγκέντρωσε παλιές, αυθεντικές συνταγές που βρήκε «σε παλιά τετράδια με σημειώσεις μαγειρικής από παλιές νοικοκυρές» και κάποιες πιο σύγχρονες, από μαγείρους που, σεβόμενοι την παράδοση, εξελίσσουν την τοπική κουζίνα του νησιού. Μέχρι την επόμενη φορά που θα βρεθούμε στη Σύρο, θα ονειρευόμαστε τη Συριανή «κακαβιά», τις «φλογέρες (μασουράκια) Σα Μιχάλη», τη σουμάδα από το ζαχαροπλαστείο του Απέργη και τόσες άλλες λιχουδιές.

Η κοπανιστή: Το χθές, το αύριο και 43 συνταγές

Δημήτρης Ρουσουνέλος

Επόμενος προορισμός η μαγευτική Μύκονος, γνωστή όχι μόνο στους κοσμοπολίτες αλλά και και στους εραστές της γεύσης, καθώς, όπως και άλλα κυκλαδίτικα νησιά, φημίζεται για τα υπέροχα παραδοσιακά τυριά της, με πρώτο και καλύτερο την κοπανιστή. Στο Η κοπανιστή: Το χθές, το αύριο και 43 συνταγές, ο Δημήτρης Ρουσουνέλος αποδεικνύει την αγάπη του για το πικάντικο αυτό τυρί, παρουσιάζοντας την ιστορία της τυροκομίας του, της μετατροπής του σε προϊόν ΠΟΠ, την τεχνική παραγωγής του, τα γευστικά χαρακτηριστικά του καθώς και διάφορες αναφορές του τυριού σε έργα συγγραφέων και αρθρογράφων. Φυσικά, από ένα τέτοιο βιβλίο, δε θα μπορούσαν να λείπουν πολλές λαχταριστές συνταγές, από παραδοσιακή κυκλαδίτικη τυροκουλούρα μέχρι ποικιλία μάκι σούσι!, με πρωταγωνιστή –τί άλλο;- την πιπεράτη κοπανιστή.

Ο Δημήτρης Ρουσουνέλος δεν περιορίζει το θαυμασμό του μόνο στη γαστρονομία της Μυκόνου. Με το βιβλίο του Κυκλάδες: Γαστρονομικό οχυρό, σε τέσσερα κείμενα, με γλαφυρότητα και ρομαντισμό, εκθέτει την αγάπη του για την πολυδιάστατη κουζίνα των Κυκλάδων και την αναδεικνύει ως σημαντικό μέρος της πολιτισμικής τους ταυτότητας.

 

Οι περισσότεροι από εμάς, κάποια στιγμή στη ζωή μας, σε καλοκαιρινές διακοπές, έχουμε γευτεί τοπικές Κυκλαδίτικες νοστιμιές. Τους μήνες του Ιουνίου, του Ιουλίου και του Αυγούστου, με τα νησιά γεμάτα Έλληνες και ξένους τουρίστες, με τις ταβέρνες να μην προλαβαίνουν τις παραγγελίες για φάβα “παντρεμένη”, ντοματοκεφτέδες και ξυδάτα χταποδάκια, τα νησιά έχουν μια σύντομη ευκαιρία να αναδείξουν το γαστρονομικό τους πλούτο. Ας σκεφτούμε πόσο πιο γεμάτη, πιο αυθεντική, πιο ολοκληρωμένη θα ήταν η γαστρονομική μας εμπειρία εάν τολμούσαμε να ταξιδεύουμε στις όμορφες Κυκλάδες -στον κοντινό αυτό Παράδεισο- καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου, όποτε μας το επιτρέπουν οι υποχρεώσεις και τα φορτωμένα προγράμματά μας. Τα ωραιότερα κρασιά, τα νοστιμότερα φαγητά, τα καλύτερα ‘γιαγιαδίστικα’ μυστικά θα τα βρούμε στις Κυκλάδες που μας περιμένουν -όχι μόνο το Καλοκαίρι- αλλά και το Φθινόπωρο, το Χειμώνα, την Άνοιξη! Και την επόμενη φορά που θα ταξιδέψουμε προς τα εκεί, θα είμαστε καλά διαβασμένοι…

#FeedYourDreams,
Anna

2 σχόλια
  1. Ο/Η Μόιρα λέει:

    Εξαιρετική δουλειά, θαυμάσια παρουσίαση, μπράβο σας!!!!!!

Θέλουμε την γνώμη σας!

Διάβασε επίσης

Designed by Michael Meimaroglou Creative Studio | Developed by