Παστίτσιο με κιμά & αφράτη μπεσαμέλ

Μία από τις πιο αγαπημένες συνταγές του Madame Ginger αλλά και του πρώτου μου βιβλίου ΔΕ ΚΟΥΚΜΠΟΥΚ, είναι το παστίτσιο μανιταριών μου. Αγαπήθηκε, λατρεύτηκε και χιλιομαγειρεύτηκε από όλα τα gingerάκια που έχουν πάρει χαμπάρι ότι οι vegan συνταγές αφορούν -ευτυχώς- όλους! Μετά από περίπου 4 χρόνια το παστίτσιο με κιμά μανιταριών επιστρέφει upgraded, ακόμα πιο νόστιμο και θρεπτικό, πάντα παρέα με την MISKO, για να κλείσει τη σειρά που τόσο αγαπήθηκε “Μακαρονάδες της Κυριακής”.

Ο κιμάς πιο νόστιμος από ποτέ και με διαφορετικές υφές αλλά και θρεπτικά συστατικά, φτιάχτηκε αυτήν την φορά με μανιτάρια και καρύδια, ενώ η μπεσαμέλ μου έμεινε ανάλαφρη, χωρίς περιττά λίπη, πεντανόστιμη και φυσικά plant-based. Τα μακαρόνια μου είναι φυσικά MISKO και αυτήν την φορά Παστίτσιο Νο 2 Ολικής Άλεσης, ίσως η αγαπημένη μου σειρά αφού το ζυμαρικό κρατάει και είναι τόσο μα τόσο νόστιμο.

 Δες ολόκληρη την συνταγή βήμα-βήμα σε video στο Instagram, φτιάξε το δικό σου παστίτσιο ανέβασε τη δημιουργία σου σε Instagram story και κάνε mention @madamegingercom για να τη θαυμάσουμε και εμείς!

Super Tip

Super Tip

Το Παστίτσιο No 2 Ολικής Άλεσης MISKO συνδυάζει το αγαπημένο κλασσικό σχήμα, ομώνυμο της παραδοσιακής ελληνικής συνταγής, με το σιμιγδάλι ολικής άλεσης. Εντυπωσιάζει με τη γεμάτη, αναλλοίωτη γεύση του και εκπλήσσει ως σύγχρονη πινελιά στους δημιουργικούς πειραματισμούς σου στην κουζίνα.

Συνταγή

Παστίτσιο με κιμά & αφράτη μπεσαμέλ

  • Μερίδες: 4
  • Χρόνος προετοιμασίας: 20 λεπτά
  • Χρόνος μαγειρέματος: 30-40 λεπτά
  • Φυλάσσουμε το παστίτσιο στο ψυγείο για 2 μέρες.

Υλικά για τον κιμά:

  • 1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • 2 σκελίδες σκόρδο, τριμμένες
  • 1 κ.σ. τοματοπελτέ
  • 500 γρ. μανιτάρια λευκά ή και portobello , ψιλοκομμένα
  • 150 ή 200 γρ. καρυδόψιχα, χοντροκομμένη
  • 100 ml κόκκινο κρασί
  • 1 κ.σ. καπνιστή πάπρικα
  • 500 γρ. τριμμένες ντομάτες
  • αλάτι & φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • ελαιόλαδο

Υλικά για την μπεσαμέλ:

  • 100 γρ. φυτικό βούτυρο
  • 100 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1 λίτρο γάλα σόγιας ή άλλο φυτικό γάλα της επιλογής μας χωρίς ζάχαρη, σε θερμοκρασία δωματίου
  • ½ κ.γλ. μοσχοκάρυδο, τριμμένο
  • 2 κ.σ. διατροφική μαγιά ή τριμμένο τυρί
  • αλάτι & φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Υλικά για το παστίτσιο:

ΔΕΣ ΤΗΝ ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΒΗΜΑ-ΒΗΜΑ ΣΕ VIDEO ↓

@madamegingercom

Μετά από περίπου 4 χρόνια το παστίτσιο με κιμά μανιταριών επιστρέφει upgraded, ακόμα πιο νόστιμο και θρεπτικό, για να κλείσει τις “Μακαρονάδες της Κυριακής”. Ο κιμάς πιο νόστιμος από ποτέ και με διαφορετικές υφές αλλά και θρεπτικά συστατικά, ενώ η μπεσαμέλ μου έμεινε ανάλαφρη, πεντανόστιμη και φυσικά plant-based. Τα μακαρόνια μου είναι φυσικά MISKO και αυτήν την φορά Παστίτσιο Νο 2 Ολικής Άλεσης, ίσως η αγαπημένη μου σειρά αφού το ζυμαρικό κρατάει και είναι τόσο μα τόσο νόστιμο. Δες την αναλυτική συνταγή στο madameginger.com ή στο LINK IN BIO! — 📸: @nefelee #AD #MadameGingerCom ft. @miskopasta #OiMakaronadesTisKiriakis #CookWithGinger #FoodMeHard #ComfortFood #vegan #veganfood #plantbased #veganlife #whatveganseat #veganrecipes #vegan #govegan #vegancommunity #veganlifestyle #vegetarian #dairyfree #plantbaseddiet

♬ original sound – Madame Ginger

ΔΕΣ ΤΗΝ ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΒΗΜΑ-ΒΗΜΑ ΣΕ VIDEO ↑

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

1) Ξεκινάμε με τον κιμά. Σε μια κατσαρόλα βάζουμε 3-4 κ.σ. ελαιόλαδο, το κρεμμύδι και σοτάρουμε για 6-8 λεπτά, προσθέτουμε τα μανιτάρια και τα καρύδια, αλατοπιπερώνουμε και σοτάρουμε για 10 λεπτά ή μέχρι να πάρουν χρώμα και να χάσουν τα πολλά υγρά τους. Τέλος ρίχνουμε το σκόρδο, τον τοματοπελτέ και σοτάρουμε για 1-2 λεπτά.

2) Σβήνουμε με το κόκκινο κρασί και αφήνουμε να σιγοβράσει μέχρι εξατμιστεί το αλκοόλ. Τέλος προσθέτουμε τις τριμμένες ντομάτες, την πάπρικα και αφήνουμε να βράσει για 15-20 λεπτά μέχρι να δέσει.

3) Γεμίζουμε μια κατσαρόλα με νερό και τη βάζουμε σε ψηλή φωτιά με κλειστό καπάκι. Όταν βράσει το νερό στην κατσαρόλα, το αλατίζουμε καλά (35 γρ. αλάτι για 5 λίτρα νερό) και ρίχνουμε μέσα το Παστίτσιο Νο2 Ολικής Άλεσης MISKO. Ανακατεύουμε και αφήνουμε να βράσει σύμφωνα με τον μικρότερο χρόνο που αναγράφεται στη συσκευασία. Σουρώνουμε τα ζυμαρικά, τα μεταφέρουμε στην κατσαρόλα, τα ραντίζουμε με 1-2 κ.σ. ελαιόλαδο και τα αφήνουμε στην άκρη.

4) Παράλληλα ετοιμάζουμε την μπεσαμέλ. Σε άλλη κατσαρόλα ζεσταίνουμε το βούτυρο, προσθέτουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε συνέχεια με σύρμα, για 2-3 λεπτά μέχρι να ψηθεί και να ξανθύνει ελαφρώς. Προσθέτουμε σταδιακά το γάλα, ανακατεύοντας συνεχώς με το σύρμα, για να μην σβολιάσει.

5) Προσθέτουμε το μοσχοκάρυδο, αλατοπιπερώνουμε και χαμηλώνουμε λίγο τη φωτιά, ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι να πήξει. Αποσύρουμε από τη φωτιά προσθέτουμε τη διατροφική μαγιά, ανακατεύουμε και αφήνουμε στην άκρη.

6) Λαδώνουμε ελαφρώς ένα πυρίμαχο σκεύος και ρίχνουμε 1-2 μεγάλες κουταλιές μπεσαμέλ και 1-2 κουταλιές κιμά και ανακατεύουμε. Ρίχνουμε από πάνω τα ζυμαρικά και ανακατεύουμε ν’ αναμειχθούν με τον κιμά και τη μπεσαμέλ. Τα πιέζουμε ελαφρά προς τα κάτω. Από πάνω απλώνουμε ομοιόμορφα τον κιμά και τέλος απλώνουμε την μπεσαμέλ ομοιόμορφα πάνω από τον κιμά. Πασπαλίζουμε με το φυτικό τυρί, την φρυγανιά και μοιράζουμε από πάνω το βούτυρο σε μικρά κομματάκια.

7) Ψήνουμε το παστίτσιο σε προθερμασμένο φούρνο στους 200°C, στο γκριλ, για περίπου 15 λεπτά, μέχρι να ροδίσει η επιφάνεια της μπεσαμέλ. Αφήνουμε το φαγητό να σταθεί για 20 λεπτά και σερβίρουμε.

Αυτό το άρθρο περιέχει τοποθέτηση προϊόντος. Στο Madame Ginger, προβάλλουμε αποκλειστικά προϊόντα τα οποία χρησιμοποιούμε και οι ίδιοι στην κουζίνα μας και βάζουμε στο τραπέζι μας, brands τα οποία ταιριάζουν στην φιλοσοφία μας και εστιατόρια στα οποία θα μας δείτε να τρώμε συχνά.

Έφτιαξες τη συνταγή;

Ανεβάσε τη φωτογραφία σου στα Social Media, κάνε tag @madamegingercom για να μην χάσουμε καμία δημιουργία σου!

2 σχόλια
  1. Ο/Η ΚΑΛΛΙΟΠΗ ΦΟΥΝΤΟΥΚΙΔΟΥ λέει:

    Επικό!!!!

  2. Ο/Η Βάσια Α. λέει:

    Καταπληκτικό!!!

Θέλουμε την γνώμη σας!

Διάβασε επίσης

Designed by Michael Meimaroglou Creative Studio | Developed by