Πώς καθαρίζουμε τα μανιτάρια

dots

Αν υπήρχε ένας νόμος για το μαγείρεμα, θα έπρεπε σίγουρα να αφορά το καθάρισμα των μανιταριών! Παίρνεις τα όμορφα λευκά σου μανιταράκια, τα βγάζεις από την συσκευασία τους και τα βάζεις κάτω από άφθονο τρεχούμενο νερό…Αν μπορούσα να βγάλω έναν καινούριο νόμο, τότε σίγουρα θα ήσουν πίσω από της φυλακής τα σίδερα! 

Words: Μαριλού Παντάκη Φωτογραφίες: Αλέξανδρος Ιωαννίδης Creative Work: Lunik.Lab dots

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή. Fact #1: Τα μανιτάρια αποτελούνται κατά 97% από νερό. Fact #2: Τα μανιτάρια που χρησιμοποιούμε περισσότερο στην Ελλάδα (λευκά, πλευρώτους & πορτομπέλο), μεγαλώνουν μέσα σε μεγάλες μπάλες σανό, σε μεγάλους αποθηκευτικούς χώρους. Fact #3: Τα μανιτάρια, απορροφούν τα υγρά σαν σφουγγάρι. Αυτά τα 3 facts είναι και αυτά που σου φωνάζουν “Σταμάτα να πλένεις τα μανιτάρια σου”, γιατί αν το κάνεις, θα απορροφήσουν ακόμα περισσότερο νερό τα οποία θα βγάλουν στο μαγείρεμα, θα σου νερώσουν το φαγητό κτλ κτλ…

Ο τρόπος για να καθαρίσεις σωστά τα μανιτάρια σου είναι ένας και είναι απλός. Με ένα υγρό χαρτί κουζίνας καθαρίζεις λίγο το κεφάλι ή αν είναι πολύ βρώμικο ή έχει χτυπήματα, το ξεφλουδίζεις βγάζοντας πρώτα το κοτσάνι. Απλά. Είναι τόσο καθαρά που μπορείς να τα φας και ωμά μέσα σε μια σαλάτα.

Καθάρισμα Μανιταριού

Αυτός ο τρόπος αφορά κυρίως τα λευκά μανιτάρια και τα πορτομπέλο (θυμήσου στα πορτομπέλο να φορέσεις γάντια γιατί μαυρίζουν τα χέρια). Τα μανιτάρια πλευρώτους, δεν χρειάζονται απολύτως τίποτα. Αν πάλι, έχει κολλήσει το μυαλουδάκι και θες απεγνωσμένα να τα πας στο νεροχύτη για ένα ντουσάκι, τουλάχιστον άστα να στραγγίξουν για ένα μισάωρο μετά.

Καθάρισμα Μανιταριού 2 #Love #Only, Madame Ginger 
16 σχόλια
  1. Καλημέρα !

    Πολύ ενδιαφέρουσα δημοσίευση διότι συνήθιζα να κάνω αυτό ακριβώς που περιγράφετε: να τα πλένω με άφθονο νερό, παρόλο που προτιμάω τα βιολογικής καλλιέργειας.

  2. Ο/Η pan nikolo λέει:

    αν δεν ξεφλουδίσω το περίβλημα τι συνέπειες ?

    • Ο/Η Anna Chalikia λέει:

      Εφόσον τα καθαρίσετε με τη μέθοδο που γράφουμε παραπάνω, δεν υπάρχουν αρνητικές συνέπειες.

      • Αλλο ρώτησε….

        • Ο/Η Madame Ginger λέει:

          Καταρχάς καλησπέρα σας.
          Η Άννα απαντάει σε αυτό που ρώτησε ο pan nikolo. Ο pan nikolo ρωτάει αν δεν ξεφλουδίσει το περίβλημα αν θα υπάρχουν και τις συνέπειες και του απαντάει πολύ σωστά ότι αν ακολουθήσει τη μέθοδο μας (δηλαδή να καθαρίσει τα μανιτάρια με ένα πανάκι και να μην τα ξεφλουδίσει, δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα).

  3. τα μανιταρια δεν τα ξαναζεστενουμε, δευτερη μερα για να φαγωθουν, σωστα; οτι κανουμε το καταναλωνουμε εκεινη την ωρα…

    • Ο/Η Anna Chalikia λέει:

      Εξαρτάται από τον τρόπο μαγειρέματος. Πχ. μέσα σε μια γέμιση πίτας ή σε κανελόνια/λαζάνια κλπ. το ξαναζέσταμα δε θα επηρεάσει ιδιαιτέρως την υφή τους. Όμως εάν μιλάμε για μανιτάρια σοταριστά ή στο φούρνο, σίγουρα θα υπάρχει σημαντική διαφορά από την 1η μέρα. Όπως και να χει, χθεσινά ψητά μανιτάρια (με σκόρδα, ελαιόλαδο, θυμάρι κλπ) γίνονται το καλύτερο topping σε φρυγανισμένο ψωμί (μαζί με τυράκι φυσικά) ή μέσα σε ομελέτα.

  4. Ο/Η Χρυσάνθη- καταναλωτης λέει:

    Ερωτημα: Οι εργαζόμενοι στην συλλογή μανιταριών υποχρεούνται να φοράνε γάντια ώστε να μην μολυνουν το προϊόν αφού δεν πλένεται πριν το μαγειρεμα;

  5. Ο/Η Ιεράπετρα λέει:

    Στην ερώτηση, αν δεν ξεφλουδιστουν ποιες είναι οι συνέπειες, η απάντηση αν το κάνετε όπως λέμε δεν υπάρχουν συνέπειες, δεν είναι απάντηση…. Η ερώτηση ήταν ξεκάθαρη, αν δεν τα ξεφλουδίσω, τι;; Anyway….

    • Ο/Η Άννα Χαλικιά λέει:

      Καλησπέρα σας. Αν δεν ξεφλουδίσετε τα μανιτάρια και δεν τα καθαρίσετε καθόλου με υγρό χαρτί κουζίνας ή νοτισμένο πανάκι, οι συνέπειες είναι ότι μπορεί να καταναλώσετε ορατά ή μή ίχνη χώματος. Αν δεν ξεφουδίσετε και τα καθαρίσετε με υγρό χαρτί κουζίνας ή νοτισμένο πανάκι, τότε δεν θα καταναλώσετε ίχνη χώματος.

  6. Ο/Η Δήμητρα λέει:

    Καλησπέρα, το λευκό χνούδι στα πλευρώτους είναι φυσιολογικό? Πόσο καιρό διατηρούνται τα φρέσκα στο ψυγείο?

    • Ο/Η Άννα Χαλικιά λέει:

      Δήμητρα το λευκό χνούδι συνήθως είναι φυσιολογικό στα πλευρώτους. Εάν τα μανιτάρια έχουν κανονική υφή (δλδ όχι γλιτσερά), σωστό χρώμα, δεν μυρίζουν άσχημα, δεν έχουν εξαπλωμένη μούχλα και γενικά αγοράστηκαν φρέσκα, μπορείς να τα σκουπίσεις καλά με μια νοτισμένη πετσέτα και να τα μαγειρέψεις άφοβα. Μπορούν να διατηρηθούν περίπου 7-10 μέρες στο ψυγείο από τη μέρα που συσκευάζονται, αλλά εξαρτάται κι από τις εκάστοτε συνθήκες.

  7. Ο/Η Αρβανίτη βασιλική λέει:

    Super επεξηγηματικη

  8. Ο/Η Χριστακοπουλου Γωγω λέει:

    Γιατι μαγειευοντας τα μανιτατια γινονται σκουρα δεν οαρσμενουν ασπρα τι να κανω

    • Ο/Η Άννα Χαλικιά λέει:

      Tα μανιτάρια -όπως τα περισσότερα λαχανικά- όταν τα μαγειρεύουμε αλλάζουν χρώμα. Αυτό δεν είναι κακό! Όταν τα σοτάρουμε σε λάδι ή βούτυρο, χάνουν το μεγαλύτερο μέρος του νερού τους άρα και όγκο, γεμίζουν γεύση, καραμελώνουν και γίνονται πολύ πιο νόστιμα από ωμά.

  9. Ο/Η Ελευθερία λέει:

    Τα λευκά μανιτάρια γιατί πήραν ένα πορτοκαλι χρώμα όταν αφού τα καθαρισα επειδή είχαν κάποια καφέ σημαδακια , τα έκοψα στο σημείο αυτό. Εκεί λοιπόν πήραν αυτό το χρώμα. Λογικά κάποια αντίδραση έγινε. Το ερώτημα μου είναι αν μπορούν να καταναλωθούν.
    Σας ευχαριστώ πολύ!
    Με εκτίμηση
    Ελευθερία Μαγιάφη

Θέλουμε την γνώμη σας!

Διάβασε επίσης

Designed by Michael Meimaroglou Creative Studio | Developed by